Чи варто відкласти подорожі і чекати змін на краще?

Після тотальної зупинки туризму, новини про будь-яку країну, що відкриває для нас кордони – це хороші новини. Спочатку ми просто радіємо, що життя повертається в звичне русло. О ось настає саме той день, коли кордон відкриває та країна, куди б ми дуже хотіли поїхати у відпустку. Здавалось би, на цьому можна закінчити роздуми про відновлення туризму. Якби не одне але…

Ще років 10 тому, бронювання і організація подорожей виглядали зовсім інакше: фіксовані ціни на тури, фіксовані маршрути, фіксовані дати і години виїзду. За цей час відбувся шалений стрибок в інтернет технологіях, на зміну факсам і стаціонарним комп’ютерам прийшли ультрабуки, планшети і смартфони, українці отримали безвіз до країн ЄС.

Розвиток технологій спричинив зміни в туризмі: ціни стали динамічними і можуть коливатись кілька раз на добу, маршрути змінюються згідно коливань в кількості бажаючих відвідати певні туристичні пам’ятки, дати і час виїзду теж коливаються через оптимізацію програм. Безвіз дозволив прийняти рішення про подорож майже перед датою виїзду, з’явились лоукости, додаткові послуги для комфорту. Туризм став більш доступним і динамічним. Більшість з нас вже звикли до такого стану речей.

Після оголошення пандемії Covid-19 колесо туризму на якусь мить зупинилось, і зараз, через три місяці, поступово починає знову обертатись. Однак, пандемія Covid-19 внесла нову змінну в правила цієї гри: ПЛР тести. Добре, якщо правило про ПЛР тест щодо певної країни було введено до дозволу в’їзду, гірше, якщо дізнаєшся про це безпосередньо перед виїздом, або, перебуваючи вже там. Що залишається робити в такому випадку? Найкраще – це сприйняти ПЛР тести, як нову умову для туризму і бути готовим пройти ПЛР тест (а отже витратити на нього гроші і час) до, або після подорожі. Навряд чи найближчим часом вдасться «прогнати» Covid-19, але відпочити і побачити нові місця хоче кожен.

Ми вже звикли до того, що завжди повинна бути захисна маска під рукою, що її слід одягати в людних місцях, що треба мити і дезінфікувати руки, що треба дотримуватись дистанції. Можливо, в майбутньому ПЛР тестування відмінять, можливо людство таки «прожене»  Covid-19 за допомогою вакцини чи глобального імунітету. Чи варто нікуди не їздити і чекати на такі зміни? Не варто. Світ дуже динамічний, і, поки ви чекаєте на скасування ПЛР тестів, він може придумати якусь нову гру…