Як святкують Різдво в різних країнах світу?

Як святкують Різдво в різних країнах світу?

Канада
У Канаді святкування Різдва неможливе без доброї традиції, яка називається «Жахливий різдвяний светр». Традиція бере початок з подарунків бабусь і мам, які на Різдво дарували зв'язані власноруч светри із зображенням оленів, Санта Клауса, сніговиків та інших персонажів. Такий подарунок необхідно було одягнути на свято, не звертаючи уваги на сарказм оточуючих. Цей ритуал настільки прижився, що в 80-х роках XX століття виробництво подібних светрів досягло промислового рівня. Багато хто почав купувати і носити ці светри на кожен день на радість оточуючим. У 2001 році в Ванкувері пройшла перша вечірка, присвячена жахливому светру. Тепер за найбільш ідіотські примірники креативні фанати віддають близько 90 доларів. З урахуванням того, що за традицією светр одягається лише раз, задоволення вважається недешевим.

Фінляндія
Особливою є історія різдвяних свят в Фінляндії. А як же інакше, адже саме тут проживає Йоулупуккі, відомий як Санта Клаус. Місце в засніженій Лапландії обрано не випадково: до резиденції, розташованої так високо, листи дітей доходять з усього світу. Гноми допомагають розбирати листи, а в казкових майстернях виготовляються найкращі подарунки. За святом пильно стежить законодавство, оголошуючи початок торжества опівдні. Сама назва грудня по-фінськи звучить як місяць Різдва. Не дивно, що в цей період вся Фінляндія перетворюється на живу казку.

Швеція
Символом шведського Різдва є козел, якого виготовляють із соломи щороку. Традиція бере свій початок в скандинавської міфології. Першого різдвяного козла було встановлено в 1966 році в місті Євле. Цікаво те, що у цього символу безліч супротивників, які щороку намагаються його знищити всіма можливими способами - спалити, зламати або просто вкрасти. Відомо, що з 45 встановлених в Євле козлів 28 піддавалися вандалізму. За статистикою близько половини жителів Швеції терпіти не можуть цю скульптуру, мріючи її зламати. Ну а інша половина пишається цим унікальним символом Різдва.

Ісландія
Дітям, які проживають в Ісландії, можуть позаздрити ті, хто живе в будь-якій іншій країні. Адже тільки в Ісландії прийнято дарувати на Різдво не один подарунок, а цілих дванадцять. Починаючи з 12 грудня, кожен новий день приносить малюкам новий подарунок.

Дивною традицією також можна вважати відмову від телебачення в святкові дні. Уряд вирішив, що телевізор лише завадить близьким і друзям спілкуватися в Різдво. Так що ісландцям ніщо не заважає насолоджуватися спілкуванням в святий час року. Свята закінчуються активним відпочинком на природі в колі сім'ї. Що інше зарядить енергією краще, ніж сніг і свіже повітря в казковому прекрасному лісі?

Франція
У Франції Санта Клауса називають Пер Ноель, а з'явився він після Другої світової війни завдяки американським солдатам. Традиція спалювати в Різдво поліно з роками дещо змінилася, поступившись місцем їстівному торту у формі поліна. Рулет став обов'язковим елементом на різдвяному столі. Стіл французи прикрашають букетами квітів у вазах. Головною стравою жителів Франції є спеціально виведений Тулузький гусак, вага якого часом доходить до 12 кг.

Італія
Замість звичного Санта Клауса італійці вважають за краще декорувати свято сценками народження Ісуса Христа. Статуетки і живі постановки присутні у всіх значущих місцях: на площах, в церквах, будинках, на вітринах магазинів і біля фонтанів. Не менш важливим символом Різдва є Ла Бефана - справжнісінька відьма на мітлі.

З першого погляду може здатися, що тут є якийсь підступ, однак турбуватися не варто, так як це добра відьма. Згідно з місцевою традицією Ле Бефана приносить подарунки маленьким італійцям, тому не дивно, що діти люблять її більше, ніж Санта Клауса. І хоча він теж є, його популярність в Італії значно поступається улюбленій дитячій відьмі. Правда, і називають його по-іншому - Боббі Натале.

На відміну від інших країн, відвідати італійську месу на Різдво досить проблематично. Щоб потрапити в Собор Святого Петра в цей знаменний день, необхідно бронювати квиток за кілька місяців. Всім тим, хто не потурбувався про це заздалегідь, дається можливість спостерігати за ходом меси на великому екрані, встановленому на площі.

Німеччина
У Німеччині, як і в Норвегії, до Різдва починають готуватися за місяць, називаючи цей період адвентом. З гілок омели плетуть круглі вінки і вішають на стіни. Ялинку прикрашають іграшками у формі моркви і огірка. На відміну від російського Діда Мороза, який приносить дітям подарунки під Новий рік, Санта Клаус залишає свої дари в Різдвяну ніч. У цей час прийнято ходити на ярмарки, щоб купити дітям обновку і різні солодощі.

Філіппіни
Філіппінці заслужено вважаються рекордсменами по найдовшому святкуванню Різдва. Підготовка до нього починається майже за 4 місяці, у вересні. Будучи католиками, філіппінці успадкували віру від іспанців, оскільки острови Південно-Східної Азії були іспанською колонією більше трьохсот років. Перебуваючи за прикладом іспанців на різдвяних месах протягом 9 днів, жителі Філіппін назвали цю традицію Сімбанг Габі. Одним з різдвяних символів Філіппін є святкові ліхтарики, що мають форму Вифлеємської зірки. Ними прикрашають свої будинки на весь період різдвяних свят.

Венесуела
Різдвяна традиція Венесуели може претендувати на звання найбільш незвичної. Чому б не зробити Різдво особливим, якщо нема снігу і санок? Жителі Каракаса знайшли незвичайну альтернативу - добиратися до церкви на службу на роликах. А щоб всі гарантовано дісталися до місця, дороги в цей ранок перекривають.

Японія
В Японії Різдво істотно відрізняється від європейського свята. Справа в тому, що японських християн не так багато - трохи більше одного мільйона, а решта відзначають свято так, як їм подобається, не вкладаючи в нього глибокий сенс. Різдво в Японії - це свято закоханих під назвою курімасу. Більшість просто не знають біблійної історії про народження Христа, вважаючи Різдво днем ​​народження Санта Клауса - Санта Куроху в японській інтерпретації.

Днем закоханих Різдво зробили комерційні фірми, що пропагують купити у них подарунки для коханих, провести вечір в затишному ресторані і забронювати номер в готелі. Неодружені японці вірять, що знайти свою любов під час Різдва є хорошим знаком. Звичайно, є і ті, хто зовсім не святкує курімасу.

Християни в Японії намагаються зробити якомога більше добрих справ. У Різдво вони роблять пожертвування, допомагають бездомним і відвідують лікарні.

Бразилія
Бразильцям доводиться відзначати Різдво при температурі понад +30 градусів, і заміною справжньому снігу служить штучний. 90% населення Бразилії - це побожні католики, які регулярно відвідують церкву. На відміну від європейців, бразильці люблять відзначати Різдво на вулиці, де проходять концерти, феєрверки і паради. В лагуні Ріо-де-Жанейро особливою популярністю користується плаваюча ялинка.

Нова Зеландія
Що може бути більш дивним, ніж сніговик з піску або Різдво на свіжому повітрі в морі? Для європейця таке свято не можна назвати традиційним, а ось для жителів Нової Зеландії, яким доводиться зустрічати Різдво влітку під жарким сонцем - це абсолютно звичайна справа. Зима тут проходить з червня по серпень, тому в таку прекрасну погоду мало хто відзначає свято в приміщенні, обираючи натомість свіже повітря.

Новозеландське Різдво не обходиться без параду Санта Клаусів, хоча декорації свята не можуть зрівнятися з розмахом європейських країн. Замість ялини жителів радує вічнозелена рослина похатукава, яке цвіте червоними квітками.

Різдво - дивовижне свято, яке до вподоби всім жителям земної кулі. Незважаючи на різні традиції, клімат і релігію, кожна людина знаходить в святкуванні Різдва щось казкове для себе, намагаючись провести цей день у колі сім'ї.